Frančiška (Erjavec) Zajc (1907 – 1995)

Text Box:    Frančiška Erjavec  Z imenom po svoji materi se je rodila med prvimi Pavletovimi potomci. Nizka po rasti, bolj drobne postave, hitra in okretna je bila svoji materi zelo podobna. Ko je postajala dekle, so jo dali učiti za kuhanje k nunam. To bi bilo zanjo preveč umirjeno okolje, pa se je vrnila nazaj v Podsmreko.

Bila je že kar v letih, ko se je vzela z Lazarjevim Lojzom s sosednjega hriba čez železnico. Takrat se je kar resno gledalo na doto in se je kmetija malo povečala. Na žalost pa v tem zakonu ni bilo potomcev. Živela sta sicer kar lepo, k Pavletu sta vabila kar nekaj svojih nečakov, pa se za življenje pri njima ni nihče odločil. Še najraje bi imela Vinkotovega sina Pavla, ki pa ga je življenje odpeljalo čisto drugam. Lojze je po nesreči padel pod lastni voz, naložen z hlevskim gnojem, ki ga je tako poškodoval, da mu niso mogli več pomagati. 
Franca je ostala sama in je rada videla, če je kdo prišel naokrog. Zadnja leta sta pri njej veliko časa preživeli ovdoveli sestri Marica in Ivica. Ko je umrla še slednja, sta z Marico odšli v dom in tam sklenili svojo življensko pot.

Nikolaj Erjavec