Valerija (Erjavec) Mojškerc (1915 – 2003)

Text Box:    Valerija Erjavec  Že s 16 leti je odšla od doma v uk za trgovko v Tržič. Tu pa se pri bogati trgovsko-gostinski družini ni le učila, temveč je morala opravljati vsa dela v hiši. Zaposlila se je v Ljubljani, se poročila in tako za vedno zapustila dom v Višnji Gori. Vojno je bilo težko preživeti z otrokom le ob podpori OF. Pa je šlo. Prišla so leta povojne obnove; zaposlila se je in kot uslužbenka, žena, mati in gospodinja trdo delala kot večina slovenskih žensk. Bila pa je vesele narave in rada se je poveselila v družinskem krogu, z znanci, prijatelji in sorodniki. Veliko ljudi se je iz vesele družbe spominja, kako je moža Janeza prosila: »Janez, ne mešaj vina z Radensko, ker boš takoj zelo pijan!«

 

Text Box:    Janez Mojškerc  Janez Mojškerc (1913 – 2004)

Predvojni komunist, aktivni član OF, je bil po izdajstvu konec leta 1941 obsojen na dosmrtno  ječo. Odpeljali so ga v zapor v Italijo. Po kapitulaciji Italije se je vrnil, vendar so ga takoj v Ljubljani zaprli Nemci.

Po osvoboditvi je razdajal vse svoje moči za obnovo domovine. Doma ga skoraj ni bilo – služba, popoldne politično delo, ob nedeljah običajno udarniško delo.

Večji del porabljene energije si je obnavljal z lovom na Krimu. S karto specialko ga je, čeprav mestni človek, prečesal po dolgem in počez. Uplenil je kar veliko divjadi, tudi redke primere, dokler je bil dovoljen odstrel: divji petelin, divja mačka, kapitalen gams, kapitalen jelen in veliko divjih prašičev in srnjadi.

Ko ga je iz aktivnega življenja potegnila huda bolezen, so mu zadnja leta lepšali sin in hči, tri vnukinje in dva pravnuka.

Margareta Lukman