Angela (Erjavec) Potokar (1906 – 2000)

Text Box:    Angela Potokar  Že spomin nanjo nam polepša dan in naredi dan svetlejši - mama petih otrok iz »Viligaja«, ki jo je življenje kruto preizkušalo. Med vojno in po njej je izgubila brate in moža, kasneje še sina in hčer. 

Brez sredstev za preživljanje se je s svojimi otroki iz najemniške hiše preselila na dom k sestri v "Viligaj" (poimenovanje doma v Zg. Dragi).

Zaplata zemlje okrog hiše ni mogla prehraniti osem ljudi, zato sta s sestro hodili v »tabrh« k okoliškim kmetom, da sta lahko rezali kruh lačnim otroškim ustom.

Kljub trdemu življenju in težkim preizkušnjam ni nikoli klonila. V petdesetih letih prejšnjega stoletja, v času gradnje ceste "bratstva in enotnosti", se je klub svojim letom zaposlila kot snažilka in si prislužila skromno pokojnino, kar dokazuje njeno neizmerno moč in voljo do življenja.

Vedno je bila vesela in odprta za sprejemanje vsega novega. V pogovoru pa je rada pristavila, kako je v mladih letih »košarila«, včasih tudi tja do Reke in Bakra. Vsakega človeka je sprejela z odprtimi rokami in odprtim srcem. Tako srčnega človeka, polnega neizmerne topline in ljubezni, kot je bila mama Angela, na svetu težko srečaš.

Če rečemo, da so sonce, voda, zrak vir življenja, je bila Angela žarek svetlobe in topline, kaplja vode na suhih ustnicah in dih, ki ti napolni vsako celico telesa. V naših spominih živi še vedno z nami.

Antonija Potokar in Vladimira Assejev